لیست غذاها در فصل های مختلف

در هر فصل چه غذاهایی بخوریم

لیست مواد غذایی به تفکیک طبع
 

 الف) مواد گرم و تر (دموی یا بهاری)

- لبنیات: کره، ماست، چکیده یا موسیر، شیر تازه محلی گاو.

- سبزی جات: یونجه، تربچه، ریحان

- حبوبات: گندم، اقسام لوبیاها

- صیفی جات: خربزه، خیار چنبر، طالبی، گرمک

- میوه جات: انجیر، انگور، خرما، سیب شیرین، قیسی، گیلاس، گلابی، موز، مویز، بالنگ و اقسام توت و کشمش

- ریشه‌ها: انواع ترب، زردک، سیب ترشی، شغلم، هویج.

- گوشت‌ها: جگر سیاه، پاچه گوشت گوسفند بوقلمون، خروس محلی، میگو، زبان و چشم

- مغزهای گیاهی: بادام درختی شیرین، بادام زمینی، تخم طالبی، خربزه، کنجد.

- متفرقه: شیره انگور، روغن‌های کنجد، زیتون، دنبه، بادام تلخ، ارده و شیره، سمنو، خاکشیر.

ب) مواد گرم و خشک صفراوی یا تابستانی

- لبنیات: پنیر کهنه

- صیفی جات: بادمجان، فلفل سبز

- میوه‌ها: انبه، به، زیتون، نارگیل

- سبزیجات: برگ چغندر، پونه، نعناع، پیازچه، ترخون، مرزه، ترتیزک، جعفری، رازیانه، ریحان، شاه تره، شنبلیله شوید، کرفس، اقسام کلم، گزنه، مارچوبه، تره، تره فرنگی

- ریشه‌ها: چغندر، پیاز، سیر، کلم قمری، موسیر

- حبوبات: جوی دو سر (چاودار)، لپه، نخود، برنج، کته

- گوشت‌ها: آهو، اردک، گاو هر چه پیرتر باشد سردی آن بیشتر می‌شود و گوساله گرم و خشک است، بلدرچین، گنجشک، شترمرغ، شتر، کبوتر، خروس، کباب، دل

- مغزگیاهی: بادام هندی، بادام درختی تلخ، بادام کوهی، پسته کوهی، پسته، تخم آفتابگردان، چلغوز، فندق، گردو

- ادویه‌ها: آویشن، اسپند، خردل، دارچین، انسیون، زرد چوبه، زعفران، زنجبیل، زنیان، زیره، سیاه دانه، فلفل، کاکائو، گلپر، وانیل، هل، نمک طبیعی

- متفرقه: روغن زیتون، شیره خرما، عسل، شکر سرخ یا سفید، عرق بهار نارنج، بهار نارنج

ج) مواد غذایی سرد و خشک سوداوی یا پائیزی

- لبنیات: کشک، قره قوروت، پنیر

- میوه‌ها: شاه توت، تمشک، آلبالو، ازگیل، انارترش، بالنگ، تمرهندی، زالزالک، زرشک، ذغال اخته، سنجد، غوره، کُنار، گریپ فروت، لیمو عمانی، نارنج، به ترش، لیموترش سیب ترش

- سبزیجات: ترشک، ریواس گشنیز

- حبوبات: ارزن، باقالا خشک، برنج آبکش، جو، ذرت، عدس، ماش

- گوشت‌ها: بز، قلوه، سیرابی و شیردان

- مغزهای گیاهی: بلوط خوراکی، شاهدانه

- ادویه: سماق و نشاسته

- متفرقه: قند و شکرهای بازاری، سرخ کردنی‌ها، سرکه، آبغوره‌های بازاری، کنسروهای بازاری، سوسیس و کالباس‌ها، تمام مواد بازاری که با افزودنی‌های مجاز باشند یا مواد نگه دارنده داشته باشند، رب، نوشابه، دلستر، آب میوه‌های صنعتی، شیرینی‌های قنادی، چیپس، پفک و هزاران مواد صنعتی دیگر

د) غذاهای سرد و تر بلغم یا زمستانی

- لبنیات: پنیر تازه، خامه، دوغ، ماست، سرشیر، شیر پاستوریزه

- صیفی جات: خیار، اقسام کدو، گوجه فرنگی، هندوانه

- میوه جات: توت فرنگی، آلو، آلوچه، انارشیرین، پرتقال، زردآلو، شفتالو شلیل، کیوی، لیمو شیرین، نارنگی، هلو، آب فشرده انار.

- ریشه‌ها: سیب زمینی

- سبزی جات: اسفناج، بامیه، خرفه قارچ خوراکی، کاسنی، کاهو، لوبیاسبز

- حبوبات: باقلا تازه و نخود سبز

- گوشت‌ها: انواع ماهی و مغز گوسفند.

- مغزهای گیاهی: تخم کدو، تخم هندوانه، خشخاش، به دانه

- متفرقه: اسفرزه، گلاب، و ماء الشعیر.

برگرفته از کتاب مزاج شناسی نوشته استاد محمد علی اخوان

0 نظرات

ارسال نظرات